Malorca a její tradiční kuchyně

Samotné Španělsko nedisponuje speciální španělskou kuchyni jako takovou, ale vyznačuje se spíše kuchyněmi regionálními. Na mysli máme například kuchyni kastilskou, katalánskou anebo andaluskou či jiné. Jednu z těchto skupin tvoří i kuchyně malorská. Ta je typická hlavně svou vydatností. O té nás mohou přesvědčit již samotné polévky, které dle místních obyvatel nejsou dobré, pokud v nich nestojí lžíce. Tyto polévky jsou nazývány sopas. Do všech pokrmů se na Malorce přidává olivový olej, bez kterého by se ostatně neobešly žádné oblasti ve Středomoří. Charakteristické je také pro malorskou kuchyni to, že jednotlivé suroviny se upravují méně než u nás. Zelenina a ovoce bývají pokrájené na poměrně velké kusy a česnek, který se zapéká s masem anebo dává do polévek, místní kuchaři vůbec nevykrajují ze slupky. Malorku z pohledu kuchyně obdivují hlavně zájemci o venkovskou kuchyni.

Jaké jsou tedy základní pokrmy, se kterými se mohou turisté na Malorce setkat? Jedním z tradičních pokrmů je Sopas mallorquinas. Jedná se o jakési jídlo typu eintopf, ve kterém jsou kousky masa, zelí a jako základ slouží usušené velmi tence nakrájené krajíci zdejšího chleba. Tradiční je také rýžová polévka zvaná Arroz brut. Najdeme v ní i kousky vepřového králičího či kuřecího masa a také zeleninu, jejíž druhy jsou voleny dle toho, jaké momentálně panuje na Malorce roční období, respektive, která zelenina se momentálně sklízí. Milovníci vnitřností si přijdou na své u jídla zvaného Frito mallorquin. Jedná se o čerstvé ledvinky a játra, která se podávají s bramborami, česnekem, cibulí, fazolemi, fenyklem a paprikami.

Nejen vegetariáni jistě ocení jídlo zvané Tumbet. To je představováno zeleninovým nákypem, jehož základními ingrediencemi jsou lilek, cukety, brambory, cibule a papriky. Tento pokrm lze také vylepšit buď vepřovým masem anebo rybou. Malorca by nebyla součástí Španělska, kdyby se na ní nepodávala tradiční paella. Jedná se o valencijskou specialitu, která je tvořena rýží a kuřecím masem. Zdobení obstarají plody moře.

Španělé milují také sladkosti. Jako příklad sladkých dobrot lze uvést třeba takové Ensaimadas, tedy koláče, které jsou pečené dle poměrně jednoduché tradiční receptury. Plněné jsou například tvarohem, marmeládou anebo nějakými dalšími pochutinami. Prodávají se ve speciálních dárkových kazetách, které mají osmihranný tvar. Malorka se proslavila také několika zajímavými a velmi chutnými likéry. Pověstné jsou likéry hierbas a také likér mandlový almendras či likér zvaný palo.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist